Zelfvoorzienend en duurzaam

Maximaal verantwoord omgaan met water en energie en zo min mogelijk afval produceren; dat stond bij het ontwerp en de bouw van de Gooise Carwash voorop. Deze ambitie is tot in detail uitgewerkt. Resultaat: de meest duurzame carwash van Nederland.

 

Drie jaar lang is gewerkt aan de ontwikkeling van de Gooise Carwash. In deze video kunt u een fotoreportage bekijken van de verschillende bouwstadia.

Zelfvoorzienend

De Gooische Carwash voorziet het bedrijf geheel zelf van energie. Om dat te kunnen doen liggen op het dak meer dan 350 zonnepanelen. En waar mogelijk werkt de carwash uiteraard energiezuinig. Zo hangt overal LED verlichting. De zonnepanelen leveren naar verwachting 140.000 kilowattuur groene stroom op. Meer dan voldoende om volledig zelfvoorzienend te kunnen werken. En het biedt mogelijkheden om op termijn oplaadpalen te installeren voor elektrische auto’s. Die zouden dan opgeladen kunnen worden tijdens een VIP-behandeling.

Waterzuivering

Het waswater recyclen we voor 100 procent! Bij de bouw van het pand is een biologisch waterzuiveringssysteem aangelegd waarmee al het waswater op nieuw gebruikt kan worden voor de volgende wasbeurten. Het is gebaseerd op een eenvoudig en betrouwbaar procedé waarbij oliehoudend afvalwater via verschillende putten geleid wordt om het vuil van het water te scheiden. Eerst komt het water in een zogenaamde ‘bezinkput’. In deze put ‘zakken’ zware vuildeeltjes naar beneden en drijvend materiaal, zoals bladeren, worden afgevoerd. Hierna volgt een biologische zuiveringsfase. Hierbij worden vuilstoffen afgebroken met behulp van diverse soorten bacteriën. Tenslotte wordt het water door een dompelpomp doorgezet naar een systeem waar een mechanische nabezinking plaatsvindt. Hierna kunnen we het gezuiverde water weer inzetten het wassen van de volgende auto’s.

Duurzaam werken

In de meeste carwashes hangen automaten met wegwerp schoonmaakdoekjes voor het dashboard en de ramen aan de binnenkant van uw auto. De Gooise Carwash introduceert herbruikbare doeken.

Alle klanten die met hun auto door de wasstraat gaan krijgen bij de start een doek uitgereikt om hun interieur schoon te maken op het all-in stofzuigplein. Daar staan ook de benodigde schoonmaakmiddelen klaar voor (gratis) gebruik, biologisch afbreekbaar uiteraard.